Geert Willems

Geert Willems

vrijdag 21 oktober 2011

sociale media: wat is hun waarde, en wat is de rol van kennismanagement.

Sociale media voor business doeleinden.

Vandaag de dag kan je niet meer naast sociale media kijken. Zelfs als je er geen gebruik van maakt zie je het overal: op televisie – bijna elk televisieprogramma heeft zijn eigen Facebook-pagina en Twitter account. Er worden workshops gehouden voor bedrijven over sociale media, waarvan sommige gratis zijn, en sommige peperduur.
Bij deze een gratis blog over sociale media en kennismanagement.
Want wat is nu de echte waarde van de sociale media?
Eind jaren negentig waren bedrijven met een eigen website een uitzondering. Nu vijftien jaar later heeft ieder zichzelf respecterend bedrijf, of eenmanszaak een eigen website. Zonder kan je niet meer geloofwaardig zijn – op enkele uitzonderingsgebieden na zoals voor persoonlijke consultants en kleine bouwondernemingen. Maar ook daar kunnen websites nuttig zijn.
Krijgen we eenzelfde waarde voor sociale media in de toekomst.
Laat ons dan eerst de waarde van vandaag bekijken, die gegroeid is de laatste paar jaar.
Eerst en vooral mogen ‘sociale media’ niet op een hoop gegooid worden vanuit het standpunt van kennismanagement.
Kennismanagement gaat uit van een nood van een klant, een doel dat bereikt moet worden.
En een IT ondersteunende oplossing is slechts ondersteunend.
“Wij doen aan kennismanagement, want wij hebben een Sharepoint “ is een voorbeeld van een niet bewust omgaan met kennis, en het negeren dat technologie slechts een ondersteunende functie heeft (waariin Sharepoint heel erg nuttig kàn zijn).
Dus waarvoor dient Twitter?
Twitter heeft zijn waarde voor bedrijven en personen waaronder celebs en VIPs die gevolgd worden en waarvan personen op de hoogte willen blijven.
Facebook heeft zijn waarde voor bedrijven en personen waaronder celebs en VIPs die gevolgd worden en waarvan personen op de hoogte willen blijven.
LinkedIn heeft zijn waarde voor bedrijven en personen waaronder celebs en VIPs die gevolgd worden en waarvan personen op de hoogte willen blijven.
Een blog en een website heeft zijn waarde voor bedrijven en personen waaronder celebs en VIPs die gevolgd worden en waarvan personen op de hoogte willen blijven.
Daarbij lijkt de vergankelijkheid van een bericht op sociale media omgekeerd evenredig met  de toegankelijkheid tot de media.
-          80% van het lezen van tweets gebeurt binnen de eerste 20 minuten na de tweet
-          80% van het lezen van een facebook bericht gebeurt binnen de dag na het plaatsen van het bericht op facebook
-          80% van het lezen van een bericht op een website gebeurt binnen het half jaar na het plaatsen van het bericht op een website
Het succes van het medium zelf zorgt daarin voor zijn eigen ondergang:  hoe meer men sociale media gaat inschakelen, hoe meer één bericht daarin verdrinkt.
Sociale media zijn er.
En sociale media zullen er blijven.
Sociale media zullen ook blijven evolueren – kijk naar de recente ontwikkelingen met Google+ en soortgelijke ontwikkelingen bij Facebook, waardoor Tweets van bedrijven in één groep komen te staan die dan weer minder gevolgd zullen worden als voorheen.
Reeds vandaag de dag zien we dat een brokje informatie tegelijkertijd geplaatst wordt op een website en verstuurd wordt via Twitter en e-mail…
De rol van de sociale media voor bedrijven bestaat er in als ‘yet another way’ waarop naar geïnteresseerden wordt gecommuniceerd: wil je iets weten van een bedrijf, ok dan kijk ik op het medium dat ik het dichtste voor de hand liggen heb.
Elk sociaal medium heeft daarin ook zijn eigen rol voor de klant.
Meedoen aan sociale media is dus een must voor een bedrijf, maar wél op een verstandige en kost-effectieve manier . En verder heeft het gebruik van sociale media ook invloed op de SEO van de website van het bedrijf. Dit laatste alleen is al voldoende motivatie om (verstandig) in sociale media actief te zijn.
Sociale media kunnen nog bijkomende toegevoegde waarde hebben door specifieke marketing actiessacties waardoor je meer volgers krijgt - bijvoorbeeld blogkermissen, wedstrijden waarmee iets te winnen valt wanneer je volgt op sociale media. Dit zijn voor mij de meest waardevolle toepassingen van sociale media, bewust vanuit marketinghoek met specifieke doelstellingen– gebaseerd op kennismanagement principes, waarbij je zeker weet dat de moeite en kost die je er insteekt, daadwerkelijk ook opbrengt.
Als je echter een derde partij als adviseur inschakelt, laat hen eerst bewijzen dat, met de acties die ze nemen, dit ten voordele is van jouw bedrijf, en je niet enkel met een extra kost zit !